Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало arrow Материали от външни източници arrow Забрана на транс-мазнините в храните, не само в млякото
Забрана на транс-мазнините в храните, не само в млякото PDF Печат Е-мейл Save
Източник: Активни потребители

България да последва примера на Европа и САЩ и драстично да ограничи употребата на транс-мазнини в храните, настоява Асоциация "Активни потребители". Министерството на земеделието и храните вече предприе действия срещу влагането на растителни мазнини (включително и хидрогенирани) в млякото, сиренето и кашкавала, но те не трябва да се влагат и в сладоледи, чипсове, вафли, шоколади, банички, бързи закуски и др.
Транс-мазнините се изписват върху етикетите с различни синоними -  хидрогенирани мазнини, втвърдени масла, растителна мазнина, растителни масла и др.
 
Защо ги влагат в храните?
Много от производителите ги използват вместо олио или масло, защото са по-евтини, имат полутвърда консистенция, увеличават срока на годност, обогатяват аромата и вкуса на продуктите и намаляват хладилните изисквания. В България производителите не са задължени да изписват на етикетите колко грама транс мазнини има в продукта, ограничения няма, така че не е ясно къде и колко се съдържат.
 
Фактите
Доказано е, че транс-мазнините увеличават нивата на лошия холестерол и намаляват нивата на добрия холестерол.
Увеличават риска от инфаркт, инсулт, затлъстяване, ако бъдат консумирани редовно.
Организмът се справя по-трудно с транс-мазнините, защото те не са характерни за хранителния ни режим и имат температура на топене над 40 градуса. Ако поемането на такива мазнини се комбинира с гореща напитка - кафе или чай, те се разтопяват и проникват в тъканите, където се задържат.
 
България години наред е сред първите държави в Европа по смъртност от инфаркти и инсулти. Въпреки това хидрогенираните мазнини безкритично се добавят във всички храни като бисквити, кексове, пасти и торти, вафли, маргарини, масла, чипсове и хамбургери. Приготвените в заведенията за бързо хранене пържени картофи, тиквички и др. също съдържат сериозни дози транс-мазнини.
 
В света няма допустима норма за съдържанието на транс-мазнини, защото липсва понятие "безопасно количество". Всяко допълнително увеличаване на приема им повишава риска от коронарна болест на сърцето, като възрастните в САЩ се поемат около 6-8 г/ден, при максимално безвредно 1.5 г/ден.
 
В Дания е забранено такива мазнини да се използват в заведенията за обществено хранене, а съдържанието им в пакетираните храни е сведено до минимум. Благодарение на 20 годишните усилия на Дания да ограничи приема на хидрогенирани мазнини, смъртните случаи от исхемична болест на сърцето там са намалели с 50%.
 
Във Великобритания хранителната индустрия се "самосезира" в началото на 2007 година след публикации за вредата от транс мазнините в медицински издания. Най-големите производители обявиха, че ще прекратят добавянето на хидрогенирани мазнини в продуктите си и го изпълниха. На 15 април 2010 г. авторитетен Британски медицински журнал призова транс-мазнините "почти да се елиминират в Обединеното кралство през следващата година".
 
В Ню Йорк и Калифорния има пълна забрана хидрогенирани мазнини да се използват в ресторантите и заведенията за бързо хранене. В Чикаго ограниченията са частични, но повечето щати работят активно в посока намаляване на ползването и забрана на транс-мазнините.
 

Рецепти

Пърлени пиперки с праз и орехи
80 гр. мазнини на 100 гр.
Продължава...
 
Пълнени гъби
Брой калории в една порция: 94
Продължава...
 
Истинския борш
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?