Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало arrow Материали от външни източници arrow Нови правила за етикетите
Нови правила за етикетите PDF Печат Е-мейл Save
Източник: Активни потребители
 
Знаем ли в действителност с какво се храним? Предоставят ли етикетите върху храните достатъчно информация, за да направим здравословен и интелигентен избор? Европейската асоциация на потребителите предлага решение.
Глобалната стратегия за борба със затлъстяването и свързаните с него болести изисква етикетите на хранителните продукти да съдържат ясна, изчерпателна и разбираема информация. По този начин потребителите ще могат да направят по-разумен и здравословен избор.
 
Сегашните похвати за изписване на информацията създават ненужно объркване - липсва част от информацията върху етикета, която би спомогнала за правилен и здравословен избор; на много етикети размерът на шрифта е толкова малък и нечетлив, а контрастът между буквите и фона зад тях е толкова лош, че дори и хората с най-остро зрение не мога да разчетат нищо. На етикетите често липсва и информация за произхода на съставките и докато си мислите, че ядете  италианска лазаня, се оказва, че пастата е произведена във Франция, а доматите - в Мексико.
 
За се намери решение на тези проблеми, гражданският сектор в Европа, в лицето на БЕУК - Европейска асоциация на потребителите, в която членува и БНАП, отправя няколко конкретни предложения, свързани с етикетите.
 
Добър контраст и четлив размер
Големината на шрифта на етикета трябва да е подходяща, а контрастът да е добър, така че етикетът да е разбираем за потребителите. Това ще направи достъпна важната информация.
 
Цветен код
На лицевата страна на опаковката да се изпишат следните съставки - мазнини, наситени мазнини, захар и сол, оцветени в т.нар. светофарна схема. Зеленият цвят ще означава, че тези съставки са в ниско количество за 100 гр. или 100 мл. продукт, жълтият ще показва средно количество, а червеният - високо количество мазнини, наситени мазнини, захар и сол.
 
На гърба на продукта
На гърба ще се постави по-подробен етикет, съдържащ енергийна стойност, протеини, мазнини, наситени мазнини, въглехидрати, захар, сол и фибри, с информация за 100 гр. или 100 мл., както и за една порция. Всяка една от тези съставки, както и енергийната стойност на продукта, е важна със своето специфично въздействие върху човешкото здраве.
 
Произход
Държавата на произход също ще трябва да се упомене, като при продуктите, направени от повече съставки, да се посочва произходът на всяка отделна съставка /спомнете си примерът с доматите в лазанята/.
 

Анкета

Каква вода пиете?