Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало arrow Материали от външни източници arrow Генетично-модифицирано бъдеще
Генетично-модифицирано бъдеще PDF Печат Е-мейл Save
Източник: Активни потребители

Генетично-модифицираните организми и базираните на тях стоки ще залеят Българския пазар. Това ще стане с подкрепата на държавата и в ущърб на гражданите на България, след приемането на законопроекта за изменение на Закона за генетично модифицираните организми, който е в процедура по приемане от Народното събрание.
 
Защо имаме съмнения?
Като оставим настрана екстремистките идеи за тотална забрана на генетично-модифицираните организми и продуктите произведени от тях, както и непосредствената вреда върху здравето на човека, основен проблем на либерализацията на ГМО у нас ще е загубата на генетичен ресурс. Това означава, че традиционните сортове ще бъдат изместени от внесени генетично-модифицирани и то не на база по-добри качества, а по чисто икономически причини. Представете си как бихте могли опишете вкуса на истински домат на децата след 30 години?
 
Проблемът е, че както в Индия вече трудно се намират традиционни семена за ориз, така и у нас след 20 години няма да има родни сортове зърнени култури, череши или ябълки. А загубата на тези генетични белези, които са били селектирани в продължение на десетилетия ще стане необратима. Те просто ще изчезнат. Това, което ще имаме тогава ще са само избраните от няколко мултинационални компании сортове, които са безвкусни, бедни на полезни вещества, но издържащи дълго време в кутия, на топло и устойчиви на отрови при производството им. Това ли искаме да ядем през следващите 50 години? Не, всъщност въпросът е това ли искат да ядат нашите внуци?
 
Друга притеснителна тенденция, че от 2004 г. до момента, структури на Министерство на здравеопазването извършват регулярни тестове за храни (луканки, салами, вафли и т.н.) и постоянно открива такива, които са нарушават закона, защото съдържат над 0.9% ГМО, а това не е отбелязано на етикета. Информацията за тези открити закононарушения се публикува в доклади месеци или години след откриването им. Такъв контрол ли ни трябва? Едва ли. Ако сегашния полуконтрол се пренесе в среда с либерализирани ГМО, това ще означава пълен отказ от контрол. Така ще понесем всичките скрити, т.е. обявени за недоказани, вреди върху здравето на нацията.
 
Протестът
Поради тези и още редица други сериозни причини, организираме протест, срещу определени текстове в подготвения за приемане законопроект. Събитието ще се проведе на 13.01.2009, от 11:30 до 13:00 ч. срещу северния вход на Народното събрание. Протестът бе иницииран от Инициативен комитет родители от сайта BG-mamma и организиран от Активни потребители. Петицията можете да подкрепите тук.
Организациите подкрепящи протеста, срещу либерализацията на генетично-модифицираните организми са:
Екологично сдружение „За Земята”, Сдружение „Агролинк”, Коалиция „За да остане природа в България”, Българска асоциация Биопродукти, Biodiversity.bg, Фондация за биологично земеделие „Биоселена”, ОЦОСУР, Орловият кръг, Ohmypiggy.org, Коалиция „Чиста храна – честен поминък”, Национален браншови пчеларски съюз, Gorichka.bg, Фермер.bg.
 

Рецепти

Супа от спанак
Брой калории в една порция: 82
Продължава...
 
Зелева салата по баварски
Брой калории в една порция: 207
Продължава...
 
Лимонов мус
Брой калории в една порция: 106
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?