Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало arrow Материали от външни източници arrow Как да различим истински био-продукт от фалшив?
Как да различим истински био-продукт от фалшив? PDF Печат Е-мейл Save
Източник: Активни потребители
 
През последните няколко години и в България започнаха да се търсят биологичните храни. Предлагането на тези храни на пазара, обаче все още е твърде скромно. Една от най-големите причини за това е значителния брой храни, чиито етикети подвеждат потребителите, че са произведени по биологичен начин. В три поредни броя ще ви представим резултатите от проведен от БНАП мониторинг на пазара на “БИО” продукти.
 
Означението „биологичен” или “екологичен” може да се поставя само върху етикетите на продукти, които са били произведени по биологичен начин, контролирани и сертифицирани от организация, която притежават разрешение от Министъра на земеделието и продоволствието. Освен означението „биологичен”, на етикета трябва да е отбелязано и името и кодовия номер на контролния орган.
Представените по-долу случаи представляват директно нарушение на Закона за прилагане на Общите организации на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз /ЗПООПЗПЕС/, в сила от 01.01.2007 г., Обн. ДВ. бр.96 от 28 ноември 2006г. Съгласно чл. 25, ал.3 от този закон се забранява означаването като "биологичен", "екологичен", "органичен", "био" и "еко", включително на чужди езици, и поставянето на знака за биологично земеделие на земеделски продукт или храна, които не са биологично произведени.
 
Контролът върху използването на означенията се упражнява от органите на официалния контрол по Закона за храните.
По голямата част от примерите нарушават и изискванията на член 48а от Наредба № 22 от 04.07.2001 г. за биологичното производство на растения, растителни продукти и храни от растителен произход и неговото означаване върху тях (обн., ДВ, бр. 68 от 3.08.2001г.). Съгласно тази наредба биологичното производство се означава върху растения, растителни продукти и храни от растителен произход чрез използване на думите "биологичен", "екологичен", "органичен” или техните производни "био" и "еко".
 

Рецепти

Пълнени гъби
Брой калории в една порция: 94
Продължава...
 
Подлютена зелева салата
Калории на порция - около 100, зависи от количеството използвано олио
Продължава...
 
Табуле (ливанска салата)
Брой калории на една порция: 210
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?