Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало arrow Тестове arrow Маниак ли сте на диетите?
Маниак ли сте на диетите? PDF Печат Е-мейл Save
„Най-добрият начин да се освободим от изкушението е да му се отдадем” е казал Оскар Уайлд. Но каква е ползата от кулинарните удоволствия ако след това изпитваме вина и задължение да спазваме стриктни диети?  Защо изпитваме такова задължение ? Този тест може да ви помогне да си отговорите.
Направете вашия избор и натиснете бутона "Пресметни"

1. Според вас фината женска фигура предизвиква у мъжа: ?

  A. желание
  Б. възхищение
  В. нищо особено


2. Прием. Има много гости. Кетъринга е качествен и привлекателен. Вие

  A. Избягвате сладките петифури, както винаги
  Б. Си позволявате малко повече от обикновено
  В. Опитвате от всичко. Все пак случаят е изключителен


3. Няма съмнение, че любимият /та/ би обожавал/а/ закръглените ви форми, но само ако

  A. сте секси
  Б. се чувствате добре в тялото си
  В. го/я/ обичате безусловно


4. Лятото наближава. За да се чувствате добре на плажа започвате

  A. Стриктна диета
  Б. Ежедневна гимнастика
  В. Да предвиждате датите и мястото на ваканцията


5. Човек яде

  A. За да се нахрани
  Б. За удоволствие
  В. За да си задоволи глада


6. Коя от следващите диети ви се струва най-ефикасна?

  A. Чай и плодове
  Б. Вегетарианска диета
  В. Протеинова диета


7. Визията на дебел/а/ мъж/жена/ предизвиква у вас

  A. Съжаление
  Б. Мисълта, че е със слаба воля
  В. Мисълта, че обича добрата маса и доброто вино


8. Току що сте си позволили да се поддадете на любимо кулинарно изкушение. Веднага след това се чувствате

  A. Виновен/на/
  Б. на седмото небе
  В. добре


9. Неделя е. В къщи сте със семейството. Спокойно отпуснат на дивана вие хапвате сладкиш с кафе и

  A. Се наслаждавате
  Б. Мислите за онези хубави дънки, които видяхте в мола онзи ден
  В. Обявявате че от утре сте на диета


10. Във фитнес залата вие търсите

  A. Приятели
  Б. Най-добрата техника за да подобрите мускулите си
  В. Съвет и помощ за да свалите килограми


11. Коя цел в живота ви се струва най-важна

  A. Да бъдете щастлив/а/
  Б. Да бъдете харесван/а/
  В. Да имате успех във всички начинания

Изобщо: За щастие вие изобщо не сте вманиачени в диетите. До такава степен те не ви касаят, че понякога съжалявате, когато виждате силуета си в огледалото.

Вие не сте притеснен за външния си вид, защото не качвате лесно килограми или защото за вас тялото ви няма капитално значение. А може би пък толкова много изразходвате във физическа активност, че това ви позволява да изгорите всички излишни калории.

Каквато и да е причината, вие давате предпочитате да обръщате внимание на това какъв е човек, а не на това как изглежда. Духовните ценности са по-важни за вас от тялото. Вие обичате хумора и остроумието. Съветите на диетичните гуру ви се струват скучни и в разрез с концепцията ви за свободата.

Вие сте решили да не спазвате диети, както други решават да не пият или да не пушат. Имате доверие в собствения ви метаболизъм и смятате, че е нормално да има дебели, слаби и средни хора и смятате, че можете да бъдете щастлив във всяка една от трите позиции.

Вие даже смятате диетите за вид опасно поведение, за вид социален диктат, за девиация... За вас в живота има много по-важни неща и даже разговорите за диети ви се струват лекомислени и глупави.

Всичко това е прекрасно, само внимавайте да не изоставите прекалено тялото си. В човека духът и тялото трябва да бъдат в равновесие.

Не съвсем, но... : Да, има моменти в които се чувствате длъжни да спазвате диета, защото вие грижа за вашия имидж. Това ви се случва обаче, само когато външният ви вид не ви задоволява или сте претърпели неуспех.

Конфликтите в семейството или в работата, стреса, неудовлетворението в отношенията ви подтикват да се награждавате с храна и да ядете сладки неща по всяко време.

Понякога сте ядосан на самия/самата себе си и поглъщате всичко що е храна без да мислите, след което започвате диета, за да изтриете последствията.

Вашето отношение към храната е директно зависимо от негативните емоции – тъга, неудовлетворение, разочарование и имате тенденция да се спасявате чрез диети когато нямате сили да утвърждавате вашите желания, избор, позиции, с една дума – себе си.

В различните области на живота – професионална, сексуална, емоционална, щом сте изправени пред сложна ситуация в отношенията или се съмнявате в собствената си стойност, вие измествате проблема и го позициониране спрямо фигурата и силуета ви. Тогава се подлагате на диета с цел да си повдигнете самочувствието.

За радост манията ви не трае по-дълго от лошото настроение и бързо си възвръщате усмивката и нормалното хранене. Когато сте в период на сигурност и успех вие се харесвате и нямате особени проблеми с външния си вид.

Ако в такъв добър период се постараете да придобиете навици за балансирано хранене и редовна и умерена физическа активност, това ще ви помогне да запазите задълго линията си и добрата представа за тялото ви.

Абсолютно: Вие сте маниак на диетите, защото външният ви вид не ви задоволява. Вие преследвате една непосилна задача да изваете идеалната фигура според вашите представи и диктата на наложени от обществото норми.

Вие сте постоянно на диета, но това ви лишава от всякакво удоволствие от храненето и ви създава дълбоко неудовлетворение, което в крайна сметка достига неизбежно до един и същ край – започвате да ядете всичко, което сте си забранявали най-много и то в неограничени количества.

После се чувствате виновен/на/ и неспособен да управлявате собствените си желания и амбиции. Започвате нова диета, още по-строга, която трае още по-кратко и завършва по-същия безславен начин...

Вие избягвате да се гледате в огледало, меренето на дрехи в магазина е страдание, не обичате да се виждате на снимки. Вашите приятели/ки/ ви учудват със свободата си на хранене, движение, поведение на плажа, защото вие виждате и техните несъвършенства. Учудвате се дори на собствения си партньор, който далеч не е толкова възпрепятстван от вашето тяло в желанието си към вас, колкото самите вие.

Вашето поведение е отражение на душевно страдание. Съветваме ви да консултирате диетолог, а защо не и психолог. Със специализирана помощ имате всички шансове да излезете от този омагьосан кръг.

 
Сподели този материал

бутони за споделяне


Рецепти

Бирено пиле

Калории за една порция -350, протеини 28 гр., мазнини 18 гр., въглехидрати 40 гр.

Продължава...
 
Лека плодова торта
Брой калории в една порция: 210
Продължава...
 
Гаспачо /студена лятна супа/
Калории: Брой калории в порция в 250 мл. - 142
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?