Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало arrow Актуални проблеми на храненето arrow Разтворимите фибри стимулират имунитета, детоксикират, помагат за намаляване на теглото
Разтворимите фибри стимулират имунитета, детоксикират, помагат за намаляване на теглото PDF Печат Е-мейл Save
Американско проучване показва, че разтворимите фибри в ябълките и плодовете по принцип, ядките, овеса и варивата намаляват възпаленията и укрепват имунната система. Фибрите променят характера на имунните клетки. Те се превръщат в  противовъзпалителни агенти, които допринасят и за по-бързото възстановяване от инфекции.
 
Полезните растителни вещества също така способстват за увеличаването на противовъзпалителния протеин интерлевкин 4.
Отдавна е известно също, че тези фибри спомагат за извеждането на лошия холестерол, както и за обезвреждането на тежките метали, които попадат в организма в следствие от замърсяването на околната среда. Разтворимите фибри забавят абсорбцията на въглехидратите и силно намаляват гликемичния индекс на храните. Затова те са подходящи за диабетици и хора, които желаят да намалят теглото си.
 
Пектинът, който е един вид от растителните фибри, е много ефикасен и под формата на хранителна добавка за намаляване нивото на холестерола, на гликемията и на апетита. 1 лъжица пектинова пудра се разтваря в чаша кисело мляко и се приема 10 минути преди обяд и преди вечеря.
Изследването, публикувано в Brain, Behavior and Immunity. 
 
Сподели този материал

бутони за споделяне

Още по темата
    Няма свързани статии

Рецепти

Много вкусна есенна салатка от Ина
Продължава...
 
Лятна салата с пиле
Брой калории в една порция: 250
Продължава...
 
Лимонов мус
Брой калории в една порция: 106
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?