Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Храна за ноктите PDF Печат Е-мейл Save
Както всяко друго нещо, здравето и добрият външен вид на ноктите зависят до голяма степен от хранителния ни режим
Няма жена, която да не иска красиви нокти. Но, ако все пак, те не изглеждат добре, това не е само козметичен дефект. Може да се дължи и на сериозна липса на витамини, която въздейства на целия организъм. Често пъти по тях може да се съди дори и за наличието на сериозни заболявания. Не можем да разчитаме, че в козметичния салон правят чудеса и с малко химия ще изглеждаме добре и ще сме здрави.
 
Разбира се, всичко това не означава, че трябва да си купувате всевъзможни козметични продукти, които доста често са вредни за здравето и за околната среда. Можете да решите проблема и с правилен хранителен режим и използване на естествени масла или зехтин.
 
Как да преценим какво ни липсва?
При липса на желязо или калций ноктите стават крехки, с бели ивици.
При наличие на прекалено много соли се появяват грапави издатини.
При нервност или хипер функция на щитовидната жлеза ноктите се отделят от нокътното легло.
При респираторни проблеми стават синкави.
При липса на Витамин А ноктите започват да се белят.
При липса на цинк растат много слабо.
При недостиг на растителни масла стават тънки и крехки.
При прекаляване с месо и рафинирани храни по ноктите се появяват ръбове.
 
От какво да си набавим нужните витамини?
 
Витамин А – богати на този витамин са зеленчуците с жълт и оранжев цвят, като моркови, тиква, сладки картофи и др. Можете да си го набавите и от зелени и листни зеленчуци като спанак и броколи. И някои от животинските продукти могат да бъдат източник на витамин А – черен дроб, масло, мляко и яйца. Липсата на този витамин може да направи ноктите сухи и чупливи, което забавя и растежа им.
 
Витамини от групата В – важни за растежа на ноктите. Може да си ги набавите от растителни и животински продукти – банани, картофи, риба тон, черен дроб, леща.
Забелващите се кожички около ноктите могат да показват липса на витамин С. Най-богати на него са цитрусовите плодове, ягодите, червените чушки, магданоз, спанак.
 
Витамин Д също е от огромно значение за ноктите. Затова е важно да стоите достатъчно на слънце и да хапвате сирене, черен дроб, сьомга, яйца и др.
 
Витамин Е – от зелени и листни зеленчуци, растителни масла, черен дроб.

Нужни са ни и здравословни мастни киселини, като Омега 3 и Омега 6 – основно от риба, ленено семе и масло.
Калцият, който си набавяме от млякото и сиренето, прави ноктите ни по-здрави и ги предпазва от изсушаване. Нуждаем се още от желязо, цинк и сяра, за да се радваме на здрави и красиви нокти. Като цяло – важен е балансът. Трябва да отчитаме и фактори, като лакиране и използване на лакочистители.
 
Можете да масажирате ноктите си с малко зехтин. Друго масло, изключително полезно за тях, е кокосовото.
Трябва да приемате много течности, особено вода, за хидратирани и гладки нокти. Ежедневното консумиране на пресни плодове и зеленчуци също е от огромно значение, за да си набавите необходимите витамини и минерали. Не забравяйте и лука, бобовите храни, ядките, пълнозърнести храни.
 
Сподели този материал

бутони за споделяне

Още по темата
    Няма свързани статии

Анкета

Каква вода пиете?