Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало arrow Актуални проблеми на храненето arrow Индустриалната храна и слънчогледовото олио - причини за наднормено тегло и ракови заболявания
Индустриалната храна и слънчогледовото олио - причини за наднормено тегло и ракови заболявания PDF Печат Е-мейл Save
Човешкият организъм има жизнено важна нужда от есенциални мастни киселини омега-3 и омега-6. Те не могат да бъдат синтезирани, а трябва да се набавят чрез храната. Източните  на есенциални мастни киселини са единствено в растителния свят-ядки и маслодайни растения като слънчоглед, соя...Животните имат капацитет да  фиксират в тъканите си есенциални мастни киселини си в зависимост от храната, която са получавали.
 
За здравето ни е важен не само приемът на есенциални мастни киселини, но и тяхната пропорция, тъй като имаме едни единствен ензим, който трябва да поеме и омега-3 и омега-6. Оптималното съотношение на двете е респективно 1/5. Отдавна е доказано, че  при нарушаването на това съотношение се увеличава рискът от поява на ракови заболявания, а наскоро бе открита директна връзка и с епидемията от затлъстяване, която залива индустриализираните държави.
 
В съвременния живот и начин на хранене достъпът ни до омега-3 мастни киселини е все по-ограничен. При американците съотношението е 1/40, а при французите 1/15. Това нарушение на равновесието идва от индустриалния начин на хранене на тревопасните животни: вместо с трева - с царевица и соя, а също така от храненето индустриално отглежданите океански риби: вместо с рибни видове - с трупно брашно.
 
Проблем по света и в частност в България е и масовото ползване на слънчогледово олио, най-богатото на омега-6 и най-бедно на омега-3 от всички растителни масла. Да го заместим със зехтин до известна степен подобрява ситуацията, но не е абсолютно разрешение, тъй като зехтинът също е беден на омега-3.
 
Ето няколко съвета, които могат да помогнат да подобрим приема си на есенциални мастни киселини:
- Ползвайте олио от рапица, гроздови семки, орехи
- Намалете до минимум индустриално приготвените храни
- Не яжте пържено
- Купувайте био продукти (яйца, месо, птици, мляко)
- Яжте мазни океански риби, които не могат да бъдат индустриално отглеждани като скумрия, сардина, херинга
 
Сподели този материал

бутони за споделяне

Още по темата
    Няма свързани статии

Рецепти

Спагети с гъби и зеленчуци
Брой калории в една порция: 349
Продължава...
 
Крем супа от тиква
Брой калории в една порция: 123
Продължава...
 
Скумрия на легло
Брой калории в една порция: 189
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?