Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало arrow Актуални проблеми на храненето arrow Индустриалната храна и слънчогледовото олио - причини за наднормено тегло и ракови заболявания
Индустриалната храна и слънчогледовото олио - причини за наднормено тегло и ракови заболявания PDF Печат Е-мейл Save
Човешкият организъм има жизнено важна нужда от есенциални мастни киселини омега-3 и омега-6. Те не могат да бъдат синтезирани, а трябва да се набавят чрез храната. Източните  на есенциални мастни киселини са единствено в растителния свят-ядки и маслодайни растения като слънчоглед, соя...Животните имат капацитет да  фиксират в тъканите си есенциални мастни киселини си в зависимост от храната, която са получавали.
 
За здравето ни е важен не само приемът на есенциални мастни киселини, но и тяхната пропорция, тъй като имаме едни единствен ензим, който трябва да поеме и омега-3 и омега-6. Оптималното съотношение на двете е респективно 1/5. Отдавна е доказано, че  при нарушаването на това съотношение се увеличава рискът от поява на ракови заболявания, а наскоро бе открита директна връзка и с епидемията от затлъстяване, която залива индустриализираните държави.
 
В съвременния живот и начин на хранене достъпът ни до омега-3 мастни киселини е все по-ограничен. При американците съотношението е 1/40, а при французите 1/15. Това нарушение на равновесието идва от индустриалния начин на хранене на тревопасните животни: вместо с трева - с царевица и соя, а също така от храненето индустриално отглежданите океански риби: вместо с рибни видове - с трупно брашно.
 
Проблем по света и в частност в България е и масовото ползване на слънчогледово олио, най-богатото на омега-6 и най-бедно на омега-3 от всички растителни масла. Да го заместим със зехтин до известна степен подобрява ситуацията, но не е абсолютно разрешение, тъй като зехтинът също е беден на омега-3.
 
Ето няколко съвета, които могат да помогнат да подобрим приема си на есенциални мастни киселини:
- Ползвайте олио от рапица, гроздови семки, орехи
- Намалете до минимум индустриално приготвените храни
- Не яжте пържено
- Купувайте био продукти (яйца, месо, птици, мляко)
- Яжте мазни океански риби, които не могат да бъдат индустриално отглеждани като скумрия, сардина, херинга
 
Сподели този материал

бутони за споделяне

Още по темата
    Няма свързани статии

Рецепти

Бирено пиле

Калории за една порция -350, протеини 28 гр., мазнини 18 гр., въглехидрати 40 гр.

Продължава...
 
Лятна салата с пиле
Брой калории в една порция: 250
Продължава...
 
Телешко по бургундски
Брой калории в една порция: 380
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?