Facebook профил

Абонамент за бюлетин




Публикувани броеве

Новини по RSS


Витамини PDF Печат Е-мейл Save

Биологична роля, здравно значение при дефицит или свръхприем

Витамините са незаменими хранителни вещества, необходими в много малко количества за нормалното развитие, функциониране и физическото състояние на организма. Витамините се делят на две групи: мастно разтворими и водно разтворими. Витамините А, Д, Е и К са мастноразтворими и техните неизползвани количества могат да бъдат натрупани като запаси в организма. Витамин С и витамините от В група са водноразтворими и техните възможности за образуване на запаси са значително по-малки в сравнение с тези на мастноразтворимите с изключение на витамин В12.

Мастноразтворими витамини

Витамин А

Терминът витамин А включва група мастно разтворими съединения, които са близки по структура и проявяват биологично действие подобно на това на главния представител ретинол, наречени ретиноиди. Витамин А е представен само в храните от животински произход, като в най-големи количества се намират в черния дроб, яйцата и млечните продукти. Витамин А се образува и в организма от някои представители на растителните пигменти каротеноиди, като най-голяма витамин А активност има бета каротинът. Богати на бета каротин и други каротеноиди, предшественици на витамин А са зеленчуците и плодовете, които са тъмнозелени, оранжеви и червени на цвят - зелените листни зеленчуци (спанак, лапад, салати и др.), морковите, доматите, броколи, кайсии, тикви, пъпеши, праскови, нектарини. Каротинът от зеленчуците се усвоява по-добре, когато се подложат на термична обработка – задушаване, варене и пр.

Витамин А изпълнява важни функции в организма. Той е необходим за поддържане на нормалното зрение, тъй като е важна съставка на зрителния пигмент на ретината на очите. Ето защо, при дефицит на витамин А настъпва т.нар “кокоша слепота”, която се изразява с нарушаване на зрението в сумрак. Витамин А играе важна роля за растежа на костите и недоимъкът му при децата предизвиква задържане на растежа им. Витамин А е абсолютно необходим за поддържането структурите и функциите на епителните тъкани в организма, които включват кожата, мембраните, покриващи кръвоносните съдове, стомашно-чревния тракт, дихателните пътища, роговицата. При дефицит на този витамин настъпват сериозни нарушения в структурите и функциите на епителните клетки, което се проявява с вроговяване на голяма част от тях и в резултат води до сериозни нарушения в зрението (при тежък дефицит до ослепяване), сухота и лющене на кожата, нарушения във функциите на дихателния тракт и другите органи, покрити с епителна тъкан. Витамин А играе важна роля в имунните реакции на организма. Неговият недоимък води до нарушаване на имунитета и повишена чувствителност към инфекциозни болести. Витамин А има значение и за нормалното функциониране на тестисите при мъжете и яйчниците при жените.

Витамин А е единственият витамин, при който може да се стигне до свръхприем и токсични прояви в резултат на прекомерна консумация на храни, които го съдържат в големи количества – черен дроб от риби или тюлени. Токсичните прояви се наблюдават при възрастните най-често при прием на витамин А в количества, превишаващи 10 пъти средните дневни потребности, но децата и бременните жени са по-чувствителни и при тях токсично действие на витамина може да се наблюдава при превишаване на 3-5 пъти дневните потребности. Токсичните прояви при свръхприем на витамин А включват главоболие, повръщане, двойно виждане, опадане на косата, сухота на лигавиците, сухота и лющене на кожата, костни аномалии и увреждане на черния дроб. Високият прием на витамин А по време на бременността може да предизвика аборт, аномалии в развитието на плода и вродени дефекти на новороденото. Затова бременните жени не трябва да консумират често и големи количества черен дроб. Приемът на витамина като добавка към храната под формата на таблетки трябва да става по препоръка на лекар.

Бета каротинът и другите каротеноиди се считат за безопасни. Не е възможно да се стигне до неблагоприятни ефекти в резултат на голяма консумация на храни, богати на тези вещества. Установено е обаче, че прекомерни количества бета каротин, взиман като хранителна добавка може да увеличи риска от рак на белия дроб при пушачи.



 

Рецепти

Бирено пиле

Калории за една порция -350, протеини 28 гр., мазнини 18 гр., въглехидрати 40 гр.

Продължава...
 
Торта от домати и сирене
Брой калории в една порция: 382
Продължава...
 
Супа от праз и картофи
Брой калории в една порция: 157
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?