Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало
Витамини PDF Печат Е-мейл Save

Биологична роля, здравно значение при дефицит или свръхприем

Витамините са незаменими хранителни вещества, необходими в много малко количества за нормалното развитие, функциониране и физическото състояние на организма. Витамините се делят на две групи: мастно разтворими и водно разтворими. Витамините А, Д, Е и К са мастноразтворими и техните неизползвани количества могат да бъдат натрупани като запаси в организма. Витамин С и витамините от В група са водноразтворими и техните възможности за образуване на запаси са значително по-малки в сравнение с тези на мастноразтворимите с изключение на витамин В12.

Мастноразтворими витамини

Витамин А

Терминът витамин А включва група мастно разтворими съединения, които са близки по структура и проявяват биологично действие подобно на това на главния представител ретинол, наречени ретиноиди. Витамин А е представен само в храните от животински произход, като в най-големи количества се намират в черния дроб, яйцата и млечните продукти. Витамин А се образува и в организма от някои представители на растителните пигменти каротеноиди, като най-голяма витамин А активност има бета каротинът. Богати на бета каротин и други каротеноиди, предшественици на витамин А са зеленчуците и плодовете, които са тъмнозелени, оранжеви и червени на цвят - зелените листни зеленчуци (спанак, лапад, салати и др.), морковите, доматите, броколи, кайсии, тикви, пъпеши, праскови, нектарини. Каротинът от зеленчуците се усвоява по-добре, когато се подложат на термична обработка – задушаване, варене и пр.

Витамин А изпълнява важни функции в организма. Той е необходим за поддържане на нормалното зрение, тъй като е важна съставка на зрителния пигмент на ретината на очите. Ето защо, при дефицит на витамин А настъпва т.нар “кокоша слепота”, която се изразява с нарушаване на зрението в сумрак. Витамин А играе важна роля за растежа на костите и недоимъкът му при децата предизвиква задържане на растежа им. Витамин А е абсолютно необходим за поддържането структурите и функциите на епителните тъкани в организма, които включват кожата, мембраните, покриващи кръвоносните съдове, стомашно-чревния тракт, дихателните пътища, роговицата. При дефицит на този витамин настъпват сериозни нарушения в структурите и функциите на епителните клетки, което се проявява с вроговяване на голяма част от тях и в резултат води до сериозни нарушения в зрението (при тежък дефицит до ослепяване), сухота и лющене на кожата, нарушения във функциите на дихателния тракт и другите органи, покрити с епителна тъкан. Витамин А играе важна роля в имунните реакции на организма. Неговият недоимък води до нарушаване на имунитета и повишена чувствителност към инфекциозни болести. Витамин А има значение и за нормалното функциониране на тестисите при мъжете и яйчниците при жените.

Витамин А е единственият витамин, при който може да се стигне до свръхприем и токсични прояви в резултат на прекомерна консумация на храни, които го съдържат в големи количества – черен дроб от риби или тюлени. Токсичните прояви се наблюдават при възрастните най-често при прием на витамин А в количества, превишаващи 10 пъти средните дневни потребности, но децата и бременните жени са по-чувствителни и при тях токсично действие на витамина може да се наблюдава при превишаване на 3-5 пъти дневните потребности. Токсичните прояви при свръхприем на витамин А включват главоболие, повръщане, двойно виждане, опадане на косата, сухота на лигавиците, сухота и лющене на кожата, костни аномалии и увреждане на черния дроб. Високият прием на витамин А по време на бременността може да предизвика аборт, аномалии в развитието на плода и вродени дефекти на новороденото. Затова бременните жени не трябва да консумират често и големи количества черен дроб. Приемът на витамина като добавка към храната под формата на таблетки трябва да става по препоръка на лекар.

Бета каротинът и другите каротеноиди се считат за безопасни. Не е възможно да се стигне до неблагоприятни ефекти в резултат на голяма консумация на храни, богати на тези вещества. Установено е обаче, че прекомерни количества бета каротин, взиман като хранителна добавка може да увеличи риска от рак на белия дроб при пушачи. 

Рецепти

Истинския борш
Продължава...
 
Козунак
Изпитана рецепта
Продължава...
 
Табуле (ливанска салата)
Брой калории на една порция: 210
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?