Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало
Вода PDF Печат Е-мейл Save

Физиологично значение, потребности

Водата е абсолютно необходима за живия организъм. Редовният прием на достатъчно количество течности е много по-важен в сравнение с адекватният прием на храна, тъй като без вода човек може да преживее само няколко дни, докато без храна - седмици, понякога дори месец.

Водата служи за разтваряне на хранителните вещества, транспортирането им до клетките, тя е вътреклетъчна среда за протичане на обменните процеси и пренасяне на отпадни продукти от обмяната на веществата извън тялото чрез урината и потта. Водата улеснява мекото съчленяване на ставите и функциониране на тъканите.

Водата играе основна роля в терморегулацията (поддържане на постоянна телесна температура от 36-37 градуса). При обмяната на веществата в организма и при дейността на мускулите се отделя значително количество топлина. При мускулната работа 70-75% от енергията се губи като топлина. Водата поглъща значително количество от нея и по този начин телесната температура се поддържа в тесни граници. Телесната топлина се отделя в околната среда чрез: изпаряване на вода, белия дроб и повърхността на кожата (потене). Потенето е ефективен механизъм в терморегулацията, при който възрастен здрав индивид е в състояние да отдели до 10 литра пот дневно, като с 1 литър пот се освобождават 586 ккал.

При възрастен индивид, 50-60% от телесното тегло е за сметка на телесната вода, като този относителен дял е различен в отделните органи и тъкани - от 10% в мастната тъкан, до 83 % в бъбреците и кръвта. Основното количество вода се намира вътре в самите клетки, (62%), а по-малко количество между тъканите и в кръвната плазма (7%). Счита се, че вода се съдържа и в т.нар. трансцелуларно (междуклетъчно) пространство (10%), което е съставна част от специализираните тъкани като стави, очни ябълки и др.

Във водата са разтворени електролити - натрий, калий, хлор и магнезий (Na+ K+ Cl и Мg+), които са представени в различни концентрации вътре и извън клетките. Концентрацията на електролитите варира от двете страни на клетъчната мембрана, но количеството на водата в която са разтворени се поддържа относително постоянно.

Освен от директен прием с питейната вода, вода се отделя при разграждането в организма на отделните хранителни вещества - белтъци, мазнини и въглехидрати, като то е най-значително при разграждане на мазнините. 

Рецепти

Зелева салата по баварски
Брой калории в една порция: 207
Продължава...
 
Гаспачо /студена лятна супа/
Калории: Брой калории в порция в 250 мл. - 142
Продължава...
 
Скумрия на легло
Брой калории в една порция: 189
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?