Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Белтъци PDF Печат Е-мейл Save

Референтни стойности за хранителен прием - физиологични норми за хранене

 Референтните стойности за белтъчен прием представляват дневни количества хранителен белтък от смесен произход (животински и растителен), удовлетворяващи физиологичните потребности на почти всички здрави индивиди (97.5%) от отделните популационни групи, разграничени по възраст, а след 10 години и по пол.

При възрастното население те се различават според интензивността на физическия труд. Референтните стойности са групови величини, базирани на потребностите от висококачествен животински белтък с пълноценна аминокиселинна композиция (съдържание на незаменими, жизнено важни аминокиселини в добро балансово съотношение помежду им). В обичайното хранене се приема смесен белтък, който освен от животински е и от растителен произход. Той е с по-ниска усвояемост от организма, затова към теоретичните стойностите на животински белтък се добавя определено количество, за да се достигне до референтните стойности. Съобразени са също дефицитите на някои незаменими аминокиселини (наричани лимитиращи) в растителните белтъци.

Референтните стойности за прием на белтък са представени във “Физиологичните норми за хранене на населението в България” и са публикувани в Държавен вестник N64, 1994 г.. Те отразяват актуалните становища на експертите към Световната здравна организация по този проблем. За приема на белтък съществува интервал на безопасен прием, в границите на който вероятността от възникване на дефицит или свръхприем е минимална. Референтните стойности за прием на белтък и на повечето други незаменими хранителни вещества, посочени във Физиологичните норми публикувани през 1994 г., представляват долната граница на безопасен прием, под която съществува риск за хранителен дефицит за повечето индивиди от съответната популационна група. Приемът на белтък трябва да е над посочените референтни стойности, което гарантира минимален риск от дефицит. Препоръчва се консумираният хранителен белтък да доставя 10-15% от общия дневен енергиен внос (Е%). Възприета горна граница за прием на белтък е 20 Е%.

На базата на традиционния модел на хранене на българското население са разработени практически препоръки за прием на белтък за различните групи, представени в Таблици 1, 2 и 3 на следващата страница. Относителният дял на енергията, доставяна с белтъците в дневната храна при децата и юношите е 13 Е%, за трудоспособното население той намалява с увеличаване интензивността на физическия труд (от 12,5 до 10,5 Е%), а за населението в пенсионна възраст се повишава с увеличаване на възрастта - от 12,5 до 13,5 Е%.

По-високият относителен дял на препоръчвания прием на белтък от общия енергиен внос при лица в пенсионна възраст се налага от ниската енергийна стойност на тяхната храна и необходимостта от увеличаване на т.нар. хранителна плътност (съдържание на жизнено важни хранителни вещества в 1000 ккал).

Потребностите от белтък се изразяват и като грам/кг телесна маса, а също - като общо дневно количество в приетата през денонощието храна. 

Рецепти

Супа от тиквички

Калории за една порция 300 гр. - 83. Протеини 4,5 гр., мазнини 4 гр., въглехидрати 7гр.

Продължава...
 
Дюли с телешко
Брой калории в една порция: 435 калории, 29 гр. протеини, 20 гр. мазнини, 34 гр. въглехидрати
Продължава...
 
Скумрия на легло
Брой калории в една порция: 189
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?