Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Минерални вещества PDF Печат Е-мейл Save

Референтни стойности за хранителен прием - физиологични норми за хранене

Референтните стойности за прием на минерални вещества и микроелементи представляват такива количества от тези микронутриенти, които са достатъчни да осигурят нормален растеж и развитие, както и да поддържат дълготрайно добро здраве. Това са стойности, които задоволяват потребностите от съответните вещества на почти всички здрави индивиди в дадена група, обособена по възраст, пол и интензивност на физическата активност. Тези стойности не се отнасят за индивиди с различни функционални увреждания или заболявания, както и при особени физиологични състояния, като бременност и кърмене. Референтните стойности за прием на минерали и микроелементи са групови норми и са предназначени да задоволяват потребностите на 97-98% от индивидите в дадена група. Счита се, че когато човек приема минерални вещества в количества съответстващи на референтните стойности за него съществува едва 2-3% теоретичен риск от недостатъчен прием и развитие на хранителен дефицит.

Източници на минерални вещества в храненето на човек са естествените храни (мляко, месо, зърнени и редица други храни), храни специално обогатените с микронутриенти (йодирана сол, брашно обогатено с желязо, мляко с добавка на калций и витамин Д), както и добавките към храната които съдържат минерални вещества, самостоятелно или в комбинация с витамини.

Потребностите от минерали и микроелементи се влияят от възрастта, пола, запасите на организма от конкретния микронутриент. Установено е, че колкото по-малки са резервите на организма, толкова по-интензивно се усвоява даден минерал в чревния тракт и толкова по-оскъдно количество от него се отделя. Набавянето на нужните количества минерални вещества се влияе не само от общото прието количество, но и от комбинацията с други вещества в диетата. За някои от минералите и микроелементите е определен интервал на безопасен прием, като особено важно е да се съобразява горната граница за безопасен прием. Когато дневното прието количество от всички източници не надхвърля горната граница на безопасен прием, не съществува риск от предозиране, със съответните неблагоприятни последствия и токсични прояви. Когато приемът е под долната граница на референтния интервал - настъпва съответен хранителен дефицит, особено в случаи когато ниският прием е продължителен. Особено важно е да се поддържа необходимата плътност на минералните вещества в храненето, при съвременната диета, която цели намаляване приема на енергия. Плътността е количеството микронутриент, отнесен към единица енергия и трябва да се поддържа независимо от снижаване на енергийната стойност на храната.

Референтните стойности за хранителен прием са термин, въведен за улеснение при оценка на хранителния прием на хомогенни групи от населението.

Референтните стойности се прилагат още за планиране на хранителни ресурси, разработване на хранителни програми, за хранене на организирани колективи - детски и учебни заведения, спортни лагери, за хранене във войската. Референтните стойности се използват за представяне на хранителната информация при етикетирането на храни. 

Рецепти

Кейк круша – шоколад
Брой калории в една порция: 280
Продължава...
 
Пуешко филе с круши
Брой калории в една порция: 291
Продължава...
 
Гаспачо /студена лятна супа/
Калории: Брой калории в порция в 250 мл. - 142
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?