Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало
Що е добавка към храната? Изисквания и предназначение PDF Печат Е-мейл Save

Ще ги намерите вече във всяка аптека и в много магазини за хранителни стоки. Това са продукти под формата на таблетки, капсули, прах или течности, които съдържат хранителни вещества като витамини и минерали, аминокиселини, полиненаситени мастни киселини, също така ензими, метаболити (продукти на обмяната на веществата), билкови и други растителни екстракти, изсушени билки на прах и други.

Тяхното предназначение е да обогатяват диетата с хранителни и други биологично активни вещества, да предотвратяват развитието на хранителни дефицити, да действат благоприятно върху различни структури и функции в организма и да допринасят за поддържане на добро здраве.

Имаме ли нужда от тях

Ако направим подходящия и здравословен избор на храни можем да посрещнем потребностите си от хранителни вещества и да приемем други биологично активни съставки от храната, така че да поддържаме добро здраве и работоспособност.

Има състояния като бременност и кърмене, големи физически и психически натоварвания, работа при вредни условия на труд, тежки заболявания, когато се нуждаем от повече биологично активни вещества и най-много от тези, които не можем да образуваме сами в организма си като витамини, минерали, някои аминокиселини и полиненаситени мастни киселини.

В повечето случаи, добре построената диета може да посрещне по-големите ни потребности. На практика, обаче се оказва много по-лесно да вземем няколко таблетки. Това обуславя и големия бум в производството на хранителни добавки във всички страни в света.

Витамините и минералите – добавки към храната или лекарство

В САЩ, Канада, Англия, Швеция и Холандия и други страни витамините и минералните вещества се регистрират по принцип като добавки към храната, като максималните количества, които се допускат трябва да са научно доказано безопасни за здравето на човека.

Витамините и минералите в големи количества се регистрират като лекарствени средства за лечение на различни заболявания и се взимат под лекарски контрол.

За разлика от тях понастоящем в някои европейски страни витамините и минералните вещества се регистрират като хранителни добавки, ако количествата им не надвишават 1.5-3 пъти установените среднодневни потребности. Над тези количества те се регистрират като лекарствени средства, независимо че може да са безопасни за здравето.

От Експертната комисия към Европейския съюз, обаче вече е подготвена Европейска директива относно витамините и минералите, в която се възприема становището на САЩ и другите цитирани страни.

Съвременното виждане е, че предназначението на добавките към храната е не само да предотвратяват настъпването на хранителни дефицити, но да играят важна роля за поддържане на “оптимално здраве”. Предстои регламентирането на европейски минимални (действащи) и максимално допустими безопасни за здравето граници за прием на витамините и минералите като хранителни добавки.

У нас през последните години беше възприет този съвременен критерий при регистрацията на витамините и минералните вещества като за граници на безопасен прием се използват възприетите в Англия и САЩ, докато се публикуват международните изисквания.

Билковите добавки към храната

По отношение на билковите добавки съществуват също значителни различия в разрешителния режим на отделните страни. Всяка страна има забранителни списъци на билки, които поради наличието на токсични или силно фармакологично действащи съставки не могат да се продават свободно, а само под медицински контрол, т. е. с рецепти. Такъв съществува и у нас, публикуван в наредба на Министерство на Здравеопазването. Освен това при разрешаване използването на билките като добавки към храната у нас се взимат под съображение практиката в САЩ и европейските страни, както и информацията за вредни ефекти на някои билки, установени през последните години.

Засега няма международни директиви, които да представят общи изисквания към билковите добавки и вероятно няма да бъдат създадени скоро, поради различията в становищата на отделните страни. 

Рецепти

Пърлени пиперки с праз и орехи
80 гр. мазнини на 100 гр.
Продължава...
 
Пълнени гъби
Брой калории в една порция: 94
Продължава...
 
Крем супа от тиква
Брой калории в една порция: 123
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?