Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало arrow Добавки към храната arrow Витамини като добавки към храната
Витамини като добавки към храната PDF Печат Е-мейл Save

Все по-голяма част от българското население взима допълнително витаминни препарати като хранителни добавки, стотици хиляди левове се харчат всяка година за тези продукти. Въпреки, че достатъчната и разнообразна храна може да достави необходимите количества от всички витамини, при някои състояния, когато се наблюдават по-високи потребности или при спазване на диети за намаляване на теглото, или във връзка с определено заболяване е подходящо взимането на витаминни хранителни добавки. Допълнителният прием на витамини може съдейства за предотвратяване на дефицита им в организма, може да бъде полезна подкрепа за здравето и за намаляване риска от определени заболявания. Масовата и ненужна употреба на високи дози витамини обаче крие рискове за здравето, особено по отношение на някои мастно разтворими витамини. Докато с храната в много редки случаи ние можем да стигнем до прием на витамини в токсични за организма количества, с хранителните добавки това е често срещан проблем. Ето защо е необходимо да имате информация за случаите, когато се препоръчва да се взимат витамини като добавки към храната и количествата, които са безопасни за здравето.

ВИТАМИН А

Описание и номенклатура

Мастно разтворим витамин. Терминът витамин А се отнася за група мастно разтворими съединения, които са близки по структура и проявяват биологично действие подобно на това на главния представител ретинол. Като хранителни добавки са рарешени следните форми на витамин А: ретинол, ретинил ацетат, ретинил палмитат, бета каротин (от него в организма се образува витамин А).

Единици

Референтните стойности за прием на Витамин А се изразяват като Ретинол Еквиваленти:

1 Ретинол Еквивалент (РЕ) = 3.33 Международни Единици (МЕ) ретинол

1 МЕ витамин А = 0.3 РЕ (мкг)

= 0.3 мкг ретинол

= 0.3 мкг ретинол ацетат

= 0.5 мкг ретинол палмитат

= 1.8 мкг бета каротин

Средно дневни потребности

Възрастни:

мъже- 1000 РЕ

жени - 800 РЕ

Действие

Витамин А е необходим за:

 • поддържане на нормалната функция на ретината на очите и специално за зрението в сумрак;
 • растежа на костите;
 • поддържането структурите и функциите на епителните тъкани;
 • имунните реакции;
 • функциите на тестисите и яйчниците;
 • развитието на плода по време на бременността.

Употреба

Деца

Препоръчва се всички деца на възраст от 1 до 5 години, особено тези с нисък социален статус и недоимъчно хранене да взимат витамин А и Д като хранителна добавка. Количеството на витамините е по препоръка на лекуващия лекар.

Рак

При редица проучвания е установен предпазващ ефект на витамин А, бета каротина, от който в организма се образува витамин А и други каротини по отношение на различни видове тумори, свързани с епителните тъкани и хормонално-зависимите видове рак - рак на дебелото черво, рак на гърдата. Допълнителният прием на витамин А и каротини при добре хранени хора не оказва ефект. Счита се, че липсата на дефицит и приемът в рамките на установените средни потребности е достатъчен за защитното противораково действие на витамин А и каротините, чиито висок прием не увеличава предпазния им ефект. Бета каротинът, взиман във високи количества (20 мг дневно) може да увеличи риска от рак на белия дроб при пушачи.

Други здравни проблеми

Няма доказателства, че витамин А може да предотврати или да повлияе благоприятно на инфекции, несвързани с дефицит на витамин А. Витамин А няма доказано действие при кожни проблеми (напр. акне), но синтетичните ретиноиди могат да бъдат полезни.

Бременност

Високите количества на витамин А по време на бременност може да предизвикат спонтанен аборт, аномалии в развитието на плода и вродени дефекти на новороденото. Не се препоръчва бременни жени или жени, които имат намерение да забременяват да взимат витамин А като добавка към храната или други препарати, съдържащи витамин А без препоръката на лекар.

Токсичност

Остра токсичност

Може да настъпи при възрастни след прием на единична доза от 300 мг (1 млн МЕ) ретинол, при деца след прием на 60 мг ретинол (200 000 МЕ), при кърмачета след прием на 30 мг ретинол (100 000 МЕ). Токсичните прояви се появяват след около 6 часа и изчезват след 36 часа. Те включват:

 • тежко главоболие (дължи се на повишено вътречерепно налягане);
 • болезнена възпалена уста;
 • кървящи венци;
 • замаяност;
 • повръщане;
 • нарушено зрение;
 • увеличен черен дроб;
 • повишена дразнителност;
 • при кърмачета – изпъкване на фонтанелата на главата.


 

Анкета

Каква вода пиете?