Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало arrow Добавки към храната arrow Минерали като добавки към храната
Минерали като добавки към храната PDF Печат Е-мейл Save

Интересът към употребата на добавки към храната напоследък нараства значително. Причина за това е огромното разнообразие на продукти в търговската мрежа, агресивната реклама, относително достъпни цени, свободен достъп, неограничаван от изискване за специална рецепта при закупуване. Минералните вещества и микроелементите се предлагат като еднокомпонентни препарати, на минерали или витамини, минерали в комбинация с витамини, които повишават усвояемостта им (калций + вит. D, желязо с витамин С и др.) или в състава на поливитаминни - полиминерални препарати, както и в съчетание с някои билки.

Те се предлагат под формата на таблетки, капсули, разтворими форми.

Като добавки към храната минералите и микроелементите се произвеждат в дози близки до референтните стойности за дневен хранителен прием. Понякога те могат да надхвърлят значително тези стойности, но не повече от десет пъти. Минералните добавки първоначално са били използване за предпазване от дефицитни състояния. Според съвременните изисквания за представяне на добавки към храната, те не лекуват, нито профилактират заболяванията, а само допълват недостатъчния им прием с храната. Техните претенции не трябва да бъдат повече от това, че оказват благоприятен ефект върху определена функция или структура, както и за редукция на някои рискови фактори, свързани с развитие на заболяване. Например, калциевите добавки не лекуват остеопороза, но подпомагат изграждането на здрава костна система, която е по-устойчива на счупвания в годините на менопаузата. Претенциите за действието на хранителните добавки се основават на теоретичен ефект и за разлика от лекарствените ефекти не изискват експериментални потвърждения.

Кой трябва да използва минерали под формата на добавки към храната?

Това са деца и юноши в периоди на интензивен растеж, бременни жени и кърмачки, жени около и след менопауза, стари хора. Допълнителен прием на минерали се налага при пушачи, алкохолици, при лица спазващи строги диети за отслабване, вегетарианци, особено лакто-ово вегетарианци, лица с лактозна непоносимост, при продължителна терапия с някои медикаменти. Когато продължително време се използва единично суплементиране има риск от възникване на дисбаланс, тъй като между минералните вещества съществуват конкурентни взаимоотношения при усвояването.

Кои са най-често използваните минерални хранителни добавки?

Калций: есенциален минерал, съставна част на костите и зъбите. Участва в кръвосъсирването, контрактилитета на мускулите, предаване на нервните импулси. Счита се, че понижава кръвното налягане и предпазва от поява на рак на дебелото черво.

Усвояването му зависи от наличието на витамин D и затова повечето калциеви препрати го съдържат. Ниският прием на калций през юношеството и до 30 годишна възраст ограничава възможността за изграждане на оптимална скелетна маса и увеличава риска от остеопороза в по-късни периоди от живота.

Прилага се под формата на добавка при подрастващи и жени в перименопаузата, вегетарианци, при непоносимост към мляко, поради лактазен дефицит Редица медикаменти могат да потиснат усвояването на калция: антиациди, антиконвулсивни средства, кортикостероиди, тетрациклини и др.

Калциевите добавки, прилагани продължително време могат да потиснат усвояването на желязото и цинка.

Като калциеви добавки се използват следните калциеви соли: калциев карбонат, хлорид, глюконат, лактат фосфат и др. Трябва да се има предвид, че различните калциеви препарати съдържат различно количество елементен калций.

Дневната доза елементен калций не трябва да надвишава 2000 мг. 

Рецепти

Истинския борш
Продължава...
 
Лятна салата с пиле
Брой калории в една порция: 250
Продължава...
 
Пилешко с къри
Брой калории в една порция: 170
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?