Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало arrow Добавки към храната arrow Други биоактивни органични хранителни и нехранителни вещества като добавки към храната
Други биоактивни органични хранителни и нехранителни вещества като добавки към храната PDF Печат Е-мейл Save

Освен хранителни вещества, храните съдържат хиляди други органични съставки. Те са образувани или натрупани в растенията или животните, от които храната е получена и много от тях директно или чрез междинни продукти от тяхната обмяна играят функционална роля в тези растения и животни.

Биоактивните съединения включват различни ензими, хормони, алкалоиди, пигменти и много по-прости съединения като свободни захари, амино киселини, мастни киселини, алкохоли, холестерол и други стероли. Попаднали в организма на човека много от тях проявяват различна биологична активност. Някои хранителни вещества като таурин, холин, карнитин и инозитол са важни и незаменими за редица по-висши животински видове. Счита се, че човек може да ги синтезира в организма си в достатъчни количества, за да посрещне биологичните си потребности. През последните години обаче се натрупват данни за незаменимостта на холина и за човека. Някои субстанции, познати като важни коензими и растежни фактори предизвикаха значителен интерес по отношение на възможни хранителни ефекти. Такива са някои полиамини, хранителни нуклеотиди. В тази категория субстанции се включват бифидус фактор, холестерол, лецитин, коензим Q (убихинони), липоева киселина, p-аминобензоена киселина, различни пептиди, птеридини.

Съобщава се, че много други органични вещества, представени в храните изпълняват хранителни функции. Такива съединения са амигдалин или летрил, оротова киселина, пангамова киселина, т.нар. Витамин U.

В храните се съдържат вещества, за които е известно, че нямат хранителна роля, но попаднали в организма на човека проявяват биологична активност. В последните години някои нехранителни субстанции като флавоноидите са предмет на голям интерес и многобройни проучвания поради установените им антиоксидантни свойства. В тази категория се включва и кофеинът, който проявява фармакологични ефекти.

Някои от споменатите биоактивни органични субстанции в храните са били класифицирани в миналото като витамини или витаминоподобни вещества.

Голяма част от тези съединения се предлагат като добавки към храната под формата на таблетки, капсули, прах или течности за подкрепа на здравето и за намаляване риска от редица заболявания.

БИОФЛАВОНОИДИ

Описание и номенклатура

Биофлавоноидите представляват група полифенолни антиоксиданти, които често се срещат под формата на гликозиди. Те включват антоциани, катехини, флавонони, флавони, и флавоноли (напр. кемферол, кверцетин, мирицетин).

Потребности на човека от биофлавоноиди

Не са установени.

Действие

Биофлавоноидите имат следното биологично действие:

  • Свързват свободните радикали. Установено е, че биофлавоноидите проявяват по-мощно антиоксидантно действие от класическите антиоксидантни хранителни вещества като витамин С, Е и бета каротин;
  • Свързват металните йони;
  • Потискат окислението на липопротеините с ниска плътност;
  • Понижават слепването на тромбоцитите и в резултат намаляват образуването на кръвни съсиреци;
  • Потискат освобождаването на хистамина и намаляват алергичните реакции;
  • Подобряват функциите на капилярите чрез намаляване чупливостта на стените им.

Употреба

Сърдечно-съдови заболявания

Голям брой проучвания през последното десетилетие показват, че биофлавоноидите могат да съдействат за намаляване риска от коронарна болест на сърцето и сърдечен инфаркт.

Рак

Установено е, че биофлавоноидите намаляват риска от различни видове рак. Понастоящем се провеждат изследвания на възможността биофлавоноидите да потискат развитието на вече появили се ракови процеси.

Катаракта

Има данни, че биофлавоноидите играят роля за предотвратяване на катарактата, свързана с диабета.

Други здравни проблеми

Има експериментални данни, че някои флавоноиди имат защитно действие по отношение развитието на язва на стомаха и че те могат да бъдат полезни при нейното лечение.

Установено е, че флавоноидите проявяват антивирусно действие. Такъв ефект е намерен по отношение на риновируса, който е отговорен за 50% от случаите на обща простуда.

Има претенции, че биофлавоноидите са полезни при редица други заболявания като хемороиди, алергии, астма, синдрома на менопаузата, както и за предотвратяване на спонтанния аборт, но за да се стигне до окончателно заключение са необходими допълнителни научни изследвания.

Странични ефекти

Не са съобщени.

Дози

Не са установени. Добавките към храната обикновено съдържат 200-500 мкг 

Рецепти

Истинския борш
Продължава...
 
Пилешко задушено
Калории на една порция от 450 гр. - 700, протеини 28 гр., мазнини 34 гр., въглехидрати 46 гр.
Продължава...
 
Крем супа от карфиол
Брой калории в една порция: 127
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?