Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Хранене и диабет PDF Печат Е-мейл Save

Диабетът е широко разпространено заболяване, честотата на което нараства с тази на затлъстяването. Значението на храненето за появата и протичането на диабета е безспорен научен факт. Преяждането, хранителните излишества и претоварвания с въглехидрати и мазнини увеличават риска от появата на диабет, особено при лица, които наследствено са предразположени към болестта.

Захарният диабет представлява разстройство на въглехидратната обмяна, в резултат на инсулинов дефицит или на нарушения в действието на инсулина.

Налице е хронична хипергликемия (високо ниво на кръвна захар), дължаща се на недостиг на инсулин, на невъзможността да се реализират инсулиновите ефекти, или на двете заедно.

Симптомите на нелекувания диабет включват силна жажда, повишено отделяне на урина, увеличен апетит и лошо заздравяване на раните.

Сърдечно-съдовите усложнения са главна причина за смъртта при повечето диабетици, но също така често срещани при тях са бъбречни заболявания, мозъчен инсулт, инфекции, очни болести, неврологични нарушения, гангрена и др.

Диабет тип 1 се характеризира с недостиг на инсулинова продукция от b-клетките на Лангерхансовите острови на панкреаса. Това е типът диабет, който по-често се среща при децата, особено на възраст 10-14 години. Абсолютният инсулинов дефицит при тези пациенти налага постоянният му инжекционен внос. Ето защо, този тип диабет се обозначава като инсулинозависим захарен диабет.

Диабет тип 2 се развива в резултат на нарушена чувствителност на клетките към действието на инсулина (инсулинова резистентност), заедно със забавяне или недостиг на секрецията на инсулин. Тази инсулинова резистентност води до повишени нужди от инсулин, които повечето индивиди не са в състояние да произведат.

Шейсет процента от пациентите с диабет тип 2 могат да поддържат нормални стойности на кръвната захар само чрез диета, физическа активност, противодиабетни препарати, които се приемат през устата, без да се налага инжектиране на инсулин. Този диабет е инсулинонезависим тип. Среща се предимно при хора над 40 г. Въпреки това, през последните години се наблюдава увеличаване на честотата му и сред по-млади индивиди със затлъстяване. Има пряка зависимост между затлъстяването и инсулиновата резистентност при диабет тип 2.

Насоки и поведение при диабет.

Както за близката, така и за далечната прогноза на това заболяване, най-важно значение има добрият контрол на кръвната захар. На второ място, задължително се предприемат мерки за регулиране на липидната обмяна (количествата мазнини в кръвта) и постигане на нормално тегло.

Храненето при диабетно болните играе решаваща роля в лечението им. През последните 50 години коренно се промениха възгледите по този проблем и понастоящем препоръките за хранене на диабетно болни практически не се различават от тези на здравите хора.

Съвети към диабетиците:

  • Контролът и оптимизирането на телесната маса са особено важни.
  • Обръща се внимание както на количествения, така и на качествения състав на въглехидратите в храната.
    Препоръчват се най-вече комплексни захари и хранителни влакнини. Въглехидратите трябва да доставят над 55% от дневната хранителна енергия (Е%).
  • Препоръчителният прием на хранителни влакнини е най-малко 20-35 г/ден.
  • Умерените физически натоварвания подобряват ефективността на инсулина и енергоразхода.
  • Белтъците трябва да доставят 10-20 Е%.
  • Приемът на мазнини трябва да бъде по-малко от 30 Е%, с достатъчен внос на полиненаситени мастни киселини (около 10 Е%).
 

Рецепти

Ябълкова пита
Брой калории в една порция: 305
Продължава...
 
Гаспачо /студена лятна супа/
Калории: Брой калории в порция в 250 мл. - 142
Продължава...
 
Пилешко с къри
Брой калории в една порция: 170
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?