Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало
Йодният дефицит PDF Печат Е-мейл Save

Какво представлява йодният дефицит?

Йодът е микроелемент, който участва в синтеза на хормоните на щитовидната жлеза и чрез тях - във всички обменни процеси в организма. Йодът се набавя чрез храната и питейната вода. Когато организмът приема недостатъчно количество йод с храната, щитовидната жлеза полага огромни усилия да компенсира ниското съдържание на йод в диетата, за да осигури достатъчен синтез на хормони. Тези усилия да захване малкото йод, водят до нейното увеличение, което се забелязва като дифузна подутина в предната долна част на шията известно като "гуша".

Установено е, че съществуват огромни територии на земното кълбо, наречени "ендемични", които са бедни на йод и обитаващите тези райони развиват масово "гуша", което десетилетия наред се е считало единствено като козметичен дефект. Най-често това са планинските и полупланински райони, в които почвите вследствие на продължителна ерозия са обеднели на този микроелемент. Особено бедни на йод са високите планини, които са били покрити с ледници и при продължителното им топене, йодът е бил отмит или се е изпарил, без да може да се просмуче в по-дълбоките слоеве на почвата. В "ендемичните" райони не само хората страдат от недостиг на този елемент, но също и селскостопанските животни, при които ниското съдържание на йод в храната се отразява на местно произвежданите хранителни продукти от животински произход, като мляко и месо, но също и на растителната продукция, използвана за храна на хора и селскостопански животни - зърнени храни, плодове и зеленчуци, фуражи.

Поява на гуша могат да предизвикат някои замърсители на околната и работна среда, които могат да блокират синтеза на тиреоидните хормони и по този начин да предизвикат вторичен йоден дефицит. Такива са някои органични разтворители, сяросъдържащи съединения, ароматни въглеводороди. Техният неблагоприятен ефект се подсилва при нисък прием на йод. Цигареният дим съдържа някои вещества, които допринасят за увеличаване на щитовидната жлеза, както и някои съставки в храни.

Какъв е рискът от недостатъчен прием на йод?

Гушата далеч не е единственото неблагоприятно за здравето последствие при продължителен, недостатъчен прием на йод. Затрудненият синтез на хормоните на щитовидната жлеза има неблагоприятно отражение върху развитието на мозъка. Това е особено критично в ранните етапи на бременността, когато мозъчните клетки на плода са чувствителни на липса на йод. Тогава могат да възникнат различни нарушения в развитието, от много тежки и фатални до по-леки, които обаче остават за цял живот. Деца, родени от майки в райони с тежък йоден дефицит могат да се родят кретени, или в по-добрия случай - с различна степен на забавено физическо и интелектуално развитие. Те имат забавен растеж, не могат да проходят и проговорят навреме. Такива деца са с недобре развита имунна система и боледуват по-често от инфекции, които могат да завършат фатално.

В йоддефицитни региони са наблюдават по-често случаи на аборти или мъртви раждания. Когато йодният дефицит окаже влияние в ранното детство, децата имат забавен растеж, по-трудно усвояват учебния материал, концентрират се по-трудно и като правило имат ниска успеваемост в училище. При възрастни, йодният дефицит води до намалена работоспособност, ниска ефективност, лесна уморяемост и трудно възстановяване след физически натоварвания.

Йодна профилактика

Какво може да се направи за да се повиши приема на йод от населението в ендемичните райони? Съществуват различни стратегии за повишаване приема на йод. Най-популярната е, обогатяване на даден хранителен продукт, чрез който може да се повиши приемът на дефицитния микроелемент. Производството на йодирана сол е най-мощното средство за профилактика на йодния дефицит. Защо именно солта е избраният продукт към който се добавя сол? Солта е популярен, ежедневно употребяван хранителен продукт, без разлика в сезона, социалното и икономическо състояние на потребителя. Солта се йодира с йодни соли в определено количество, така че средната дневна консумация да може да задоволи потребностите от йод на възрастен индивид. В нашата страна йодирана сол за хранителни цели се предлага от средата на петдесетте години, а от 1994 на територията на цялата страна се продава само йодирана с калиев йодат сол за хранителни цели. Калиевият йодат е стабилно съединение на йод и не се разгражда от светлина и топлина. Необходимо е йодираната сол да се съхранява в затворени съдове и солта да се добавя в края на топлинната преработка на ястията. Разнообразяване на храненето с продукти, богати на йод - риба и морски храни може да повлияе на йодния прием, но това не е подход, който може да повлияе на йодния статус на цялото население.

При прилагане на масово йодиране на солта за хранителни цели, йодният дефицит отпада като социално-значим проблем. Гушавостта сред децата трябва да бъде намалена до минимум. При гуша у възрастен индивид задължително трябва консултация със специалист поради това, че тя не винаги се дължи на недостиг на йод и използването на йодирана сол не винаги е достатъчно.

 

Рецепти

Истинския борш
Продължава...
 
Салата от леща
Брой калории в една порция: 170
Продължава...
 
Тиквички огретен
Брой калории в една порция: 160
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?