Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало arrow Актуални проблеми на храненето arrow Синдром на хроничната умора
Синдром на хроничната умора PDF Печат Е-мейл Save

Съвременният човек все по-често се оплаква от лесна уморяемост, нарушен сън, напрегнатост и раздразнителност, които си обяснява с ежедневния, стрес, неправилно хранене, липса на достатъчно време за почивка. Обикновено за възстановяване на тези неприятни усещания са необходими няколко часа здрав следобеден сън в края на седмицата или в най-лошия случай те отзвучават по време на лятната ваканция. Тези временни неразположения не трябва да бъдат смесвани с едно по-сериозно състояние, наречено синдром на хронична умора.

Той се характеризира с чувство на упорита умора, която не изчезва след почивка и не се дължи на някое друго заболяване. Точната причина за възникване на този синдром все още не е известна. Предполага се, че той може да се дължи на вирус от групата на херпес вирусите, но до този момент конкретен причинител не е открит. Напоследък се подозира, че причина може да бъде възпаление на някой нерв в резултат на реакция на имунната система или дори автоимунно заболяване. Фактори, които допринасят за този развитието на синдромът на хронична умора са възраст, стрес, замърсители на околната среда, наследствено предразположение. Жените между 30 и 50 години са най-често негова жертва.

Основни оплаквания

Подобни на тези срещани при повечето вирусни инфекции - болки в мускулите, често главоболие и липса на сили след незначителни натоварвания, които се развиват за кратък период от време (от часове до няколко дни) и са доста упорити и продължителни.

Това, което е особено типично е внезапно начало, постоянно чувство на безсилие и умора, която не изчезва след почивка и продължава повече от шест месеца. Често след незначителни, натоварвания лицето не може да се възстанови повече от едно денонощие. Оплакванията могат да включват лека температура, болки в гърлото, нарушения на съня, главоболие, болки в ставите, понякога придружени от подуване. Нерядко се наблюдават прояви на нервност, трудна концентрация на вниманието, липса на настроение до депресия.

Диагноза

Синдром на хронична умора е диагноза, която се поставя след изключване на редица конкретни заболявания, които могат да бъдат потвърдени с лабораторни тестове. Сред тях са инфекции, имунни и автоимунни заболявания, анемии вследствие недостиг на желязо, заболявания на нервната система, бъбреците и сърцето както и нарушения на щитовидната жлеза. Трябва да се изключат психични заболявания и зависимост към някои медикаменти.

Третиране

Няма специфично лекарство, което да лекува синдромът на хронична умора. Тонизиращи напитки, съдържащи кофеин като кафе и кока-кола влошават субективните оплаквания. Антидепресивните медикаменти и стимуланти не са в състояние да повлияят благоприятно. Не се очаква подобрение от приемането на витамини и минерали, освен ако целта не е да се компенсира техният недостиг в ежедневното хранене. Един рационален подход за справяне със синдрома на хронична умора, след изключване на определена диагноза е човек да се опита да промени стила си на живот, хранене, почивка. Препоръчва се създаване на навик за ежедневна, физическа активност, леки до умерени упражнения, с продължителност поне 20-30 минути. Те не трябва да водят до чувство за задълбочаване на умората, а напротив за оживяване и тонизиране. Подходящи са разходките на открито, тичане с умерено темпо, скачане на въже, а също колоездене, плуване, ски. Препоръчително е няколко пъти през деня да се използват техники, намаляващи стреса, като например - дълбоко дишане. Правилният дневен режим и поставяне на приоритети по отношение на задачите оказват благоприятен ефект. Храненето трябва да бъде балансирано, с ограничаване на мазнините и простите захари и повишаване на баластните вещества и пиене на големи количества течности. Особено важно е да не се консумират храни с високо мастно или захарно съдържание, които създават чувство на ленивост. Повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и риба трябва да бъдат основни източници на хранителни вещества. Има съобщения за благоприятен ефект от ежедневен прием на препарати, съдържащи рибни мазнини, богати на една есенциална мастна киселина - ейкозо пентаенова. Счита се, че тя подобрява нарушения баланс на есенциалните мастни киселини в мозъка при пациенти с този синдром, за което има някои доказателства напоследък.

Трябва да се има предвид, че това е едно упорито състояние, към което пациентът трябва да има критично и активно отношение.

 

Рецепти

Табуле (ливанска салата)
Брой калории на една порция: 210
Продължава...
 
Дюли с телешко
Брой калории в една порция: 435 калории, 29 гр. протеини, 20 гр. мазнини, 34 гр. въглехидрати
Продължава...
 
Пилешко с къри
Брой калории в една порция: 170
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?