Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало arrow Актуални проблеми на храненето arrow Полезни ли са ядките за здравето?
Полезни ли са ядките за здравето? PDF Печат Е-мейл Save

Ядките (орехи, фъстъци, лешници, бадеми, кашу и други) са богати източници на важни хранителни вещества, включително и на белтъци. 65 грама от тях доставят толкова белтъчини, колкото 30 грама постно месо. Ядките съдържат също значителни количества витамини като фолиева киселина, ниацин (витамин РР), витамин В6 и Е, както и много минерални вещества - магнезий, мед, цинк, селен, фосфор и калий. Ядките не съдържат холестерол. Те са богати на мазнини, но повечето (около 85%) от съдържащите се в тях мастни киселини са ненаситени. Важно е да внимаваме не само за количеството на мазнините, но и за вида на мазнините, който консумираме. Ненаситените мастни киселини, които са полиненаситени и мононенаситени могат да намаляват нивото на “лошия холестерол”, който увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания. Освен това мононенаситените мастни киселини, които преобладават в ядките, като намаляват “лошия холестерол”, не понижават нивото на “добрия холестерол”, който помага за извеждането на холестерола от тъканите и намалява натрупването му в стените на кръвоносните съдове.

Ядките съдържат и полезните в борбата със сърдечно-съдовите заболявания омега-3 мастни киселини, които по принцип се срещат най-много в рибата. Освен антиоксидантния витамин Е, ядките съдържат и други вещества с антиоксидантно действие - селен, флавоноиди, фенолни съединения, изофлавони и елагинова киселина.

Известно е, че вредните за клетките свободни радикали се образуват в организма ни в хода на физиологичните процеси и под въздействие на радиацията, много замърсители на околната среда, лекарства. Сега вредното действие на свободните радикали се свързва с процесите на стареенето, катарактата (перде на окото), с възникването и развитието на сърдечно-съдовите заболявания много видове рак, ревматоидния артрит, Паркинсоновата болест и редица други нервни заболявания, даже СПИН.

Установено е, че хората, които ядат ядки поне 100 грама седмично имат с 30% по-ниска заболеваемост от сърдечно-съдови болести в сравнение с тези, които рядко или никога не ядат тези ядки. Малко количество ядки може да се включва и в диетата за отслабване – една шепа (30 грама) доставя между 160 и 190 ккал. Вие винаги ще имате полза, ако консумирате ядки, няма вредни видове. Най-добре е ако ядете смес от различни ядки, тъй като едни са по-богати на витамин Е и селен, други на цинк или мед. Една шепа смес от различни ядки дневно ще ви направи по-здрави.

 

Рецепти

Подлютена зелева салата
Калории на порция - около 100, зависи от количеството използвано олио
Продължава...
 
Табуле (ливанска салата)
Брой калории на една порция: 210
Продължава...
 
Торта от домати и сирене
Брой калории в една порция: 382
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?