Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Начало arrow Актуални проблеми на храненето arrow Кръвни групи и хранене – митове и реалност
Кръвни групи и хранене – митове и реалност PDF Печат Е-мейл Save

Поредното “революционно” откритие, основоположник, на което е американският лекар и природолечител Петер Д’Адамо е, че храненето на индивида се намира във взаимовръзка с типа на кръвната му група. За сетен път любителите на диетичните сензации бяха развълнувани. Според новата теория, хората от кръвна група ‘0’, които произхождали в историческото си развитие от ловци, за да се чувстват здрави и в добър физически и психоемоционален комфорт, се нуждаели от храна, богата на месо. Притежаващите кръвна група ‘А’, според създателите на това течение, по-скоро били привърженици на вегетарианските хранителни режими. Лицата с кръвна група ‘В’ най-добре понасяли яйца и млечни продукти, а тези с група ‘АВ’ – консумирали безпроблемно смесена храна.

Авторите на теорията за хранене според кръвните групи предлагат конкретни препоръки за регулиране на теглото и за добро здраве. Имат претенции да отчитат индивидуалността на типа обмяна на веществата и биологичния отзвук на организма към определен вид храна. Създателите на теорията сами възприемат своите препоръки като “нов вид разделно хранене”. Индивидът сам можел да си избере от огромното разнообразие храни, онези, които били полезни за кръвната му група. Авторите твърдят, че препоръките им не предразполагат към дефицити на едно или друго хранително вещество.

За съжаление и този път, създателите на “революционната програма” за хранене отново обещават жизненост, добро самочувствие и стройна фигура, като твърде механично обаче разделят милиардната човешка популация на четири групи. Едва ли, такъв възглед може да бъде възприет като сериозен и научно аргументиран. Нещо повече, без никакви сериозни обяснения храните се разделят на “полезни”, “неутрални” и “вредни”, като например в раздела за хранене на индивиди с кръвна група ‘А’, кайсиите са посочени съответно в “полезната” подгрупа, прасковите – в “неутралната”, а портокалите – във “вредната”. Обяснение за твърденията се търси в уязвимостта на храносмилателните органи, типа обмяна на веществата, податливостта на тези индивиди към определени метаболитни нарушения и др. Не на последно място, предложенията за дневно и седмично меню трудно могат да бъдат прилагани от различни националности, заради екзотичните комбинации на продукти в ястия и кулинарни изделия. Отделно, потърсилите себе си в теоретичното подразделение за предпочитание към определен вид храни, съобразно кръвната група, най-често остават разочаровани. Те просто се оказват индивиди с друг модел на хранене.

И в тази теория не се отчитат съвременните достижения на нутрициологията за подразделението на храните според състава им, пирамидата на здравословното хранене, баланса на хранителните вещества във всеки хранителен прием и общо за деня, за равновесието между енергоприема и енергоразхода, наследствените предразположености – все важни компоненти в удовлетворяването на физиологичните потребности, постигане и поддържане на оптимално тегло и в профилактиката на хроничните неинфекциозни болести, свързани с храненето.

 
Сподели този материал

бутони за споделяне

Още по темата

Рецепти

Лятна салата с пиле
Брой калории в една порция: 250
Продължава...
 
Зелева салата по баварски
Брой калории в една порция: 207
Продължава...
 
Минестроне – италианска селска супа
Брой калории в една порция: 200
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?