Facebook профил

Абонамент за бюлетин
Публикувани броеве

Новини по RSS


Антиоксидантите PDF Печат Е-мейл Save

Кислородът може да бъде вреден

Всички знаем, че кислородът е необходим за човешкия живот и без него не можем да съществуваме. Парадоксално обаче, кислородът е включен също в токсични реакции, които увреждат клетките и могат да доведат до тяхната смърт. Човек понася вредното действие на кислорода само защото в хода на еволюцията си е развил мощни защитни механизми, които свеждат до минимум неговите токсични ефекти. Повечето от вредните въздействия на кислорода се дължат на образуването и активността на високо реактивни съединения на кислорода, много от които са свободни радикали – нестабилни и много високо реактивни химически видове. Свободните радикали и другите реактивни кислородни съединения предизвикват верижни окислителни реакции в организма, които увреждат клетките.

В организма ни се образуват повече от 2 кг вредни съединения на кислорода годишно

Реактивни съединения на кислорода се образуват непрекъснато в човешкия организъм като резултат на нормалните метаболитни процеси. Натрупване на свободни радикали става особено при физически натоварвания, при възпалителни процеси, при пушенето на цигари, под въздействие на радиация, ултравиолетовата светлина, озонът, замърсителите на околната среда, някои лекарства, стресът от най-различен характер. Ако свободните радикали не се инактивират те могат да увредят всички клетъчни съставки.

Кои са вредните ефекти на кислорода?

За съжаление, нашата естествена защита срещу уврежданията, причинявани от свободните радикали и другите реактивни кислородни съединения е несъвършена, тя може да ги ограничи, но не и да ги предотврати напълно. Вредното действие на свободните радикали е свързано с процесите на стареенето. Свободните радикали предизвикват развитието на старческата катаракта, както и свързаното с възрастта увреждане на ретината, наречено макуларна дегенерация. Нарушенията в имунната функция, настъпващи с възрастта се свързват също с реактивните кислородни съединения. Окислението, предизвикано от свободните радикали играе роля в сърдечно-съдовите заболявания, като от една страна се включва в развитието на атеросклерозата, а от друга страна - в уврежданията, които настъпват по време на сърдечния инфаркт и мозъчния инсулт. Вредното действие на свободните радикали е една от основните причини за развитие на раковите заболявания. Окислението играе роля в развитието на някои неврологични заболявания като Паркисоновата болест и дискенизията, увеличава неблагоприятния ефект на травматичните увреждания, на невротоксините. Реактивните съединения на кислорода уреждат спермените клетки, като намаляват техния брой и влошават качеството на спермата. При физически натоварвания. (тежка физическа работа, активен спорт) се увеличава консумацията на кислород, предизвикваща натрупване на свободни радикали, които могат да доведат до мускулни увреждания. Свободните радикали играят роля и във възпалителните заболявания, например ревматоидният артрит, гломерулонефритът.

Ние можем ефективно да се защитаваме чрез храната

Човешкият организъм има няколко механизма за защита срещу свободните радикали и другите реактивни съединения на кислорода.

Важна линия на защита включва редица вътреклетъчни ензими. Минералите селен, цинк, манган и мед са включени в структурата на тези ензими или определят тяхната активност. Ако приемът на тези минерали е недостатъчен, ензимната антиоксидантна защита е лоша.

Друга важна линия на защита включва група съединения с ниско молекулно тегло, които имат способността да свързват директно свободните радикали и да ги обезвреждат. Извънклетъчно действат водно разтворимия витамин С, а в клетъчните мембрани и липопротеините, които са богати на мастни киселини, действат мастноразтворимите витамин Е и каротините. Коензим Q също е мембранен антиоксидант.

Флавоноидите и други полифенолни съединения също притежават мощно антиокислително действие, като обезвреждат свободните радикали и продуктите на окислителните процеси. 

Рецепти

Истинския борш
Продължава...
 
"Хляб" от моркови
Брой калории в една порция: 106
Продължава...
 
Пуешко филе с круши
Брой калории в една порция: 291
Продължава...
 

Анкета

Каква вода пиете?